Waarom verantwoord wedden belangrijk is

We kennen inmiddels Nathan Rutjes wel van TOTO. Hij is het gezicht rondom verantwoord wedden bij TOTO. Hieronder een aantal zaken waarom dat zo belangrijk voor de bookmaker is:

·        Waarom heeft TOTO ‘Op het matje bij Nathan’ ontwikkeld?

Meedoen met TOTO is leuk, zolang het een spelletje blijft. ‘Op het matje bij Nathan’ heeft als doel bewustzijn te creëren over het feit dat er ook risico’s kunnen kleven aan sportweddenschappen.

·        Wat wil TOTO met ‘Op het matje bij Nathan’ bereiken?

Met deze campagne willen we spelers aanmoedigen om bij zichzelf na te gaan of hun speelgedrag nog past bij hun wensen. Tegelijk geven we bruikbare tips om je speelgedrag aan te passen.

·        Wat houdt de campagne in?

De campagne draait om ‘mental coach’ Nathan Rutjes, die TOTO-spelers ‘op het matje’ roept om praktische lessen te geven over verantwoord speelgedrag. Elke les gaat in op iets wat je concreet kunt doen om risicovol gedrag te voorkomen.

In dit artikel bespreken we waarom verantwoord wedden zo belangrijk is en geven we je wat tips om verstandiger te gokken. We willen wedden niet afraden, het kan namelijk heel erg leuk zijn, maar zorg ervoor dat het je leven niet beheerst.

Wat is precies verantwoord wedden?

Verantwoord wedden, in het Engels ook wel responsible gambling genoemd, heeft als doel om wedden als een spel te houden. Als je verantwoord speelt, hou je rekening met de risico’s van wedden. Om je te helpen hebben veel online bookmakers een verantwoord spelen-beleid.

Bewustzijn creëren maar vooral ook bescherming tegen het mogelijk verliezen van jezelf zijn zaken waar ze onder meer op inspelen bij het verantwoord spelen-beleid.

Doen bookmakers mee aan verantwoord wedden?

Online bookmakers doen zeker mee aan het promoten van verantwoord wedden. Het is onder de nieuwe Nederlandse Wet Kanspelen op Afstand (KSA) zelfs verplicht dat kansspelaanbieders in Nederland verslavingspreventie aanbieden. Zo zorgen ze ervoor dat wedden voor het plezier en de ontspanning is.

Tips om verantwoord te wedden

We gaan in op een aantal tips. We vinden het belangrijk om mee te geven wat onze vuistregels zijn zodat je vooral plezier eruit kan halen. Wedden is namelijk een spannend en aangenaam tijdverdrijf, en we zien graag dat je geniet van het wedden.

 • Betaal eerst je rekeningen voordat je begint met wedden.
 • Bepaal voordat je gaat wedden hoe lang je gaat wedden en hoeveel geld je wilt besteden. (Bookmakers spelen hierop in)
 • Ga voorbereid te werk.
 • Weet wanneer je moet stoppen, stop als je winst hebt.
 • Stel een verliesgrens in, zodat je niet te veel geld kunt verliezen.
 • Neem af en toe een pauze.
 • Laat je dagelijkse leven, werk of studie er niet onder lijden.
 • Hou bij hoeveel je uitgeeft.
 • Wed niet onder invloed van alcohol of drugs, maar blijf helder.
 • Speel met wat je kunt missen en niet met wat je wilt winnen.
 • Wed niet als je erg emotioneel, boos, verdrietig of verveeld bent. Zo kun je het beste nadenken.
 • De belangrijkste tip: heb plezier! Wedden is een leuk en spannend.

 

Hulp bij verslaving

Help elkaar en herken symptomen het is belangrijk om dan hulp te zoeken. Dit kan een lastige stap zijn, gezien ontkenning vaak gepaard gaat met een verslaving.

Indien er inderdaad van een gokverslaving sprake is of het gedrag neigt die kant op te gaan, dan is het goed om te weten dat er hulp beschikbaar is. De volgende partijen zijn gespecialiseerd in verslavingszorg omtrent gokken:

GGZ
Tactus Verslavingszorg
Solutions Center
Connection SGGZ
IGHD
AGOG

De bovenstaande partijen zijn instellingen die klaar staan om te helpen. Deze professionals weten precies hoe te handelen om escalatie van het gedrag te voorkomen en om af te kicken van de verslaving.

Laat je niet afschrikken door dit artikel, maar gebruik het om verantwoord te kunnen wedden. Dat is dé manier om wedden als een leuk tijdverdrijf te houden, zonder dat het schade brengt aan je dagelijks leven. Sta stil bij de informatie en ga vooral genieten van deze leuke bezigheid!