Voorbeschouwing World Matchplay 2022

Het zomer-WK voor het darten staat voor de deur! In totaal strijden 32 spelers in Blackpool om de World Matchplay-titel. Vorig jaar was wereldkampioen Peter Wright nog de sterkste door in de finale Dimitri van den Bergh te verslaan. Tijd voor 9 dagen darts, heerlijk!

 

Van 16 t/m 24 juli vindt in de altijd warme Winter Gardens (in Blackpool) de 29ste editie plaats van de World Matchplay. De World Matchplay is na het WK en de UK Open het derde TV-rankingtoernooi van het jaar. Zoals gezegd zullen 32 spelers strijden om de Phil Taylor Trophy. Van die 32 spelers zijn er 16 geplaatst, de andere 16 spelers hebben het afgelopen jaar enorm goed gepresteerd op de vloertoernooien en de Euro Tour.

Het mooie aan dit toernooi is het lange formaat. In de eerste ronde wordt er gespeeld wie er het eerst 10 gewonnen legs heeft. In verloop van het toernooi wordt dat uitgebreid naar een first to 18 legs in de finale. Daarnaast moet er met twee legs verschil gewonnen worden. Dus als het bijvoorbeeld 9-9 staat in de eerste ronde, kan er niet gewonnen worden met 10-9. Het zal dan bijvoorbeeld 11-9 of 12-10 kunnen worden. Als het gelijk op blijft gaan, komt er na de zesde leg in de verlenging een beslissende leg. In de eerste ronde kan het dus op z’n langst een 13-12 uitslag worden.

Het bracket ziet er als volgt uit:

Peter Wright (1) vs Madars Razma
Krzysztof Ratajski (16) vs Stephen Bunting
Jonny Clayton (8) vs Rowby-John Rodriguez
Dimitri van den Bergh (9) vs Callan Rydz
Michael van Gerwen (4) vs Adrian Lewis
Joe Cullen (13) vs Damon Heta
James Wade (5) vs Martin Lukeman
Luke Humphries (12) vs Nathan Aspinall
Gerwyn Price (2) vs Martin Schindler
Dave Chisnall (15) vs Kim Huybrechts
Jose de Sousa (7) vs Gabriel Clemens
Rob Cross (10) vs Chris Dobey
Michael Smith (3) vs Andrew Gilding
Dirk van Duijvenbode (14) vs Ryan Searle
Gary Anderson (6) vs Daryl Gurney
Danny Noppert (11) vs Brendan Dolan

Drie Nederlanders zijn aankomende week te bewonderen. In vergelijking met afgelopen jaren is dit toch een vermindering; Vincent van der Voort, Jermaine Wattimena en Jeffrey de Zwaan zijn er o.a. niet bij. De Nederlanders die wel aan het toernooi beginnen, mogen worden aangeduid als outsiders en niet als één de titelfavorieten van het toernooi. Alle drie Nederlanders steken in behoorlijke vorm. Van Duijvenbode en Noppert wonnen afgelopen week nog een vloertoernooi, terwijl Van Gerwen in zijn eerste wedstrijd na zijn blessure prima gooide. Daarnaast gaan we 4 debutanten in actie zien. Door een goed seizoen mogen Madars Razma, Rowby-John Rodriguez, Martin Lukeman en Martin Schindler laten zien wat ze waard zijn.

Als we dan kort vooruitgaan blikken op een aantal interessante eerste ronde partijen schieten Van Gerwen-Lewis, Cullen-Heta, Humphries-Aspinall en Anderson-Gurney er meteen uit. In al deze wedstrijden zijn beide spelers aan elkaar gewaagd en kunnen hier zomaar verlengingen uitkomen. Het meest interessante van deze wedstrijden is dat de eerste drie genoemde partijen in hetzelfde kwart van de loting zit. Eigenlijk onvoorspelbaar wie er uit het tweede kwart gaat komen!

Eerste ronde tips
Hieronder een aantal interessante wedtips voor de eerste ronde, dat zaterdag t/m maandag zal worden afgewerkt.

Dimitri van den Bergh wint – TOTO @ 1.45
Dimitri van den Bergh bereikte de laatste twee edities de finale van de World Matchplay en maakt dit jaar zeker weer kans om ver in het toernooi te geraken. De Belg wist afgelopen maand twee World Series of Darts-toernooien te winnen met zeer indrukwekkend niveau. Callan Rydz is de tegenstander, maar heeft nog niet het jaar waar hij op gehoopt had na zijn kwartfinale op het WK. Ondanks dat hij vorig jaar nog de kwartfinale behaalde in Blackpool, zien we de Engelsman niet winnen van de Belg.

Dirk van Duijvenbode meeste 180’ers – TOTO @ 1.32
Dirk van Duijvenbode blijft maar presteren in 2022. Tot zover won de Nederlander al twee vloertoernooien en liet op TV ook al mooie dingen zien, waaronder een finale in Amsterdam tijdens de Dutch Darts Masters. Waar de Nederlander vooral bekend om is, is zijn walk-on en het gooien van enorm veel 180’ers. Het 180’ers gooien zal hij zondagmiddag ook zeker gaan doen tegen Ryan Searle in de eerste ronde. Searle kan er ook best wat van, maar niet zoveel als ‘Aubergenius’! Het gemiddelde aantal 180’ers per wedstrijd voor de Nederlander komt terecht op 3,47, terwijl Searle op 2,34 neerkomt.

Meer dan 16,5 legs bij Anderson-Gurney – BetCity @ 1.66
Gary Anderson en Daryl Gurney steken allebei niet in de beste vorm, maar daarom kan dit juist een spannende en interessante wedstrijd worden. Qua gemiddeldes over het hele jaar zitten beide heren niet ver van elkaar af; Anderson zit op 96 gemiddeld en Gurney op 94. Prima gemiddeldes, maar de resultaten zijn er nog niet van gekomen. Anderson en Gurney kunnen terugkijken op een aantal goede resultaten op dit toernooi. Anderson wist de World Matchplay in 2018 te winnen, Gurney behaalde in 2017 en 2019 de halve finales. Wij gaan voor een gelijkopgaande wedstrijd met minimaal 17 legs, zeker als de resultaten in het verleden de spelers inspireren om weer zo te presteren.

James Wade matchwinnaar & hoogste checkout – BetCity @ 2.10
De World Matchplay en James Wade is altijd al een goede combinatie geweest. Waar Wade eigenlijk nooit goed heeft gepresteerd op het WK is dat op de World Matchplay juist het tegenovergestelde. De Engelsman wist 6 keer de finale te behalen, in 2007 wist hij zelfs het toernooi te winnen. Ondanks dat de laatste edities niet geweldig waren blijft Wade een gevaarlijke speler en iemand die enorm veel ervaring heeft in de Winter Gardens. In de eerste ronde treft hij de debuterende Martin Lukeman. De Engelsman zal zeker last gaan krijgen van de warmte, het is namelijk de zesde wedstrijd van de dag die in de zaal wordt gespeeld. Het is maar net hoe ‘Smash’ hier mee om zal gaan. Wij verwachten dat Wade zijn ervaring gaat gebruiken en de wedstrijd naar zich toe gaat trekken. Wade die een 100+ finish in een wedstrijd gooit is bijna een zekerheid, vooral de finishes tussen de 100 en de 130 liggen ‘The Machine’ erg goed. We verwachten dit ook in zijn eerste wedstrijd in Blackpool. Betcity geeft een mooie odd van 2.10 voor deze weddenschap.

Dave Chisnall meeste 180’ers – BetCity @ 1.34
De eerste ronde wordt maandagavond afgesloten met de partij tussen Dave Chisnall en Kim Huybrechts. Chisnall is toch wel één van de spelers die het beste kan scoren, vooral als zijn triple 20 goed valt. Dan vliegen de 180’ers je om de oren. Als we kijken naar het gemiddelde aantal 180’ers per wedstrijd is dat 3,09 voor Chisnall, terwijl Huybrechts 1,76 maximale scores per wedstrijd gooit. We gaan hier dan ook voor de meeste 180’ers voor ‘Chizzy’!

Gelijk door naar BET365 klik hier!

*Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten die 24 jaar of ouder zijn. Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. quoteringen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden.

We spelen bij meerdere bookmakers omdat we verschillende wedopties willen hebben bij darts. Verder letten we op de hoogte van de odd en pakken we hoogste wanneer we kunnen kiezen. Wij zoeken de beste odds uit tussen voornamelijk Betcity en Bet365, odds vergelijken is namelijk belangrijk. Mocht je nog geen account hebben bij één van deze bookmakers dan kun je dat hier doen: 24+jaar 50 freebet BetCity / of 24+jaar 100 euro wedkrediet Bet365.

Heeft dit je inspiratie gegeven en wil je op de hoogte blijven? We hebben InstagramTwitter, Facebook en Telegram waar we voor meer sportweddenschappen zorgen en er een ware community staat van 5000+ volgers.

Bookies Online wenst je veel plezier bij het kijken van de World Matchplay en tot bij een volgende blog! Hopelijk levert dit toernooi je weer veel groens op!